Bodø-vin

Ble revet ut av hyllene i Bodø: – Det er en ære

Artikkel fra Avisa Nordland v/Stine Håvemoen Morel

Denne uken kom Bodø-vinen for salg på vinmonopol i Bodø, og rødvinen har allerede blitt revet ut av hyllene den første uken. Nå er et nytt parti levert, samt enda et ytterligere på vei.

BodøVin, Bodø vin en salgssuksess
Artikkelbilde | Foto Avisa Nordland | Foto vin-etikett Tommy Andreassen

Mannen bak motivet på rødvinsflasken er fotograf og bodøværing Tommy Andreassen.

– Jeg synes det er en ære å få bidra med et bilde til en egen vin for egen hjemby. Dette er også noe litt utenom det vanlige arbeidet jeg gjør som fotograf, da går det som regel i landskap, portretter og firmafoto, forteller Andreassen.

Fra Kjerringøy til Bodø
Det var Arne Sneen i Di Vinum som kontaktet Andreassen for å finne rett motiv av byen. Sneen fant han via noen søk på Google.

– I startfasen søkte jeg på bilder av Bodø i ulike kanaler, så dukket det opp veldig mange bilder av forlokkende midnattssol og annet. Da jeg kikket på navnet til fotografen var det Tommy sitt navn som gikk igjen, og det var bare å ta kontakt. Vi ble veldig glad for at han straks likte ideen, sier Sneen.

Sneen etablerte selskapet Di Vinum for drøyt ett år siden, men har jobbet med vin og konseptviner siden 2014. I dag jobber han fra Oslo.

– Hele dette eventyret med konseptviner startet da jeg jobbet i Narvik for et annet firma. Som en hyllest til byen laget vi Narvik-vinen og den ble en stor suksess. I 2016 laget vi en egen rødvin for Kjerringøy hvor etiketten var hentet fra et av Karl Erik Harr sine malerier. Også denne vinen solgte vi mye av. At det nå kommer en egen rødvin for Bodø er på sin plass, forteller Sneen.

– Man blir trollbundet
For å finne rett bilde til etiketten samarbeidet Andreassen og Sneen.

– Først sendte jeg over åtte bilder som jeg tenkte kunne passe, deretter gikk vi gjennom dem sammen og pratet om hvilket som kunne vise Bodø på en god måte. Å finne et bilde som kunne skille seg litt ut, sier Andreassen.

Valget falt på et motiv i Bodø sentrum. Andreassen har i 12–13 år drevet firmaet Photoview og jobber som frilansfotograf, noe som gjør at bildebanken har vokst seg stor og fin.

Noe av det første jeg tenker på som «typisk Bodø» er Moloen og Molorota, det tilhører på en måte sjela til bodøværingene. Indre havn symboliserer byen på en god måte, og er et kjært sted for svært mange. Da jeg tok dette bildet sto jeg der nede og fotograferte mot kulturhuset, for å få med en del av Bodøs nye ansikt utad. Det bygges jo utrolig mye i Bodø, så det har nesten kommet opp nye høyhus hver gang jeg skal ta noe nytt, ler han, før han fortsetter:

– Det er fint lys på bildet med speiling i havet og blålige toner. Det er nok litt julefaktor over det hele, så det passer bra at vinen kom i hyllene nå.

Sneen sier seg enig med Andreassen i at de blålige tonene treffer.

– Noe av det som fascinerer meg mest er denne blå etiketten, for en vinetikett med så mye blåfarge har jeg aldri sett tidligere. Det er heller ikke noe jeg ville ha tenkt på selv i utgangspunktet, men da Tommy nevnte den blå timen og viste bildet falt puslebrikken på plass. Det er virkelig noe med bildet som gjør at man blir trollbundet, desto mer jeg ser på det jo mer magisk synes jeg bildet og etiketten er. Bildet er heller ikke retusjert, så det er fantastisk, sier Sneen.

Fra brødpose til vinflaske

Sett opp mot Kjerringøy-vinen er bodøvinen en annen type rødvin.

– Druen er ulik, Kjerringøy besto av en italiensk merlot, mens Bodø-vinen er en spansk vin fra La Mancha, sør for Madrid. Druen i denne er 80 prosent merlot og 20 prosent Cabernet Sauvignon. Den er lagret i fire måneder og er noe lettere enn Kjerringøy. Bodø-vinen passer godt til fisk, skalldyr, kjøtt, men er også en god kosevin. Målet er alltid å finne noe som klaffer for de fleste, og det tror jeg vi har fått til, sier Sneen.

Selv om det er første gang Andreassen får et fotografi som motiv på en vinflaske, så har han hatt lignende oppdrag tidligere.

– For cirka fem år siden laget jeg en etikett for en brødpose, brødet het vel «bodøloffen». Det var også et artig oppdrag minnes jeg. Det er ikke slike oppdrag jeg forventer å få som frilansfotograf, men desto artigere å bryne seg på for kreativiteten, sier fotografen.

Planer for 2020

Men det blir ikke siste gang Andreassen og Sneen samarbeider. Planene om en ny vin i 2020 er allerede i gang.

– Vi tenker å lage en hvitvin som blir lansert i februar/mars. De planene vi har for etiketten per nå er et bilde av Landegode som bader i midnattssol, det må jo bare bli bra, sier de begge.

Bodøvinen vil være i salg i ett års tid før Sneen i Di Vinum vurderer relansering.

– Blir den en suksess så vil vi definitivt vurdere å lage en ny bodøvin på samme tid til neste år. Da kan det være aktuelt med en vinsmaking i Bodø, og finne et nytt bilde til etiketten. Det blir også spennende å se hvilke andre vinmonopol i landet som ønsker å ta inn Bodø-vinen fremover, for bodøværinger finner man overalt, avslutter Sneen.

This entry was posted in Ukategorisert.